دبیرخانه پایش آلودگی های صنایع نفت، گاز و انرژی و اثرات آن بر سلامت
جهان امروز با پیشرفت های بسیاری در زمینه ی نفت و گاز و دیگر دستاورد های صنعتی مواجه است. با توجه به جایگاهی که صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی در جهان امروز پیدا کرده است، نباید از صدمات آن به انسان و محیط زیست غافل بود و باید به دنبال راه حلهائی برای کاهش این آسیبها باشیم. امروزه پالایشگاهها میلیونها تن آلاینده در هوا منتشر میکنند که خطری جدی برای سلامت انسان و محیط زیست به شمار میآید و کیفیت زندگی افراد مجاور جوامع صنعتی را با آسیبهای جدی روبرو میکنند. از جمله این آلایندهها میتوان به ترکیبات آلی فرار، SO2، NOx، ذرات معلق، CO، H2S وHAPs اشاره کرد. این آلایندهها تأثیرات سوء مختلفی بر بخشهای گوناگون اکوسیستم، محیط زیست و انسان دارند.
بررسی نتایج تحقیقات پیشین، نشان داد که مسلماً این آلودگی های شیمیایی در احتمال ابتلا به آسم و آلرژی، سردردهای میگرنی، کاهش ضریب هوشی کودکان، سقط جنین مادران باردار، بیماری های قلب و عروق، ابتلا به بیماری های پوستی، برونشیت مزمن و سرطان، مشکل غلظت خون، افزایش افسردگی، بی حالی، خشم و عصبانیت و ظهور نشانگان بیماری اوتیسم در کودکان مؤثر است.
وجود منابع وسیع گاز و نفت در استان بوشهر، باعث رشد سریع این صنایع تقریبا در تمامی مناطق استان شده است. گسترش صنایع نفت و گاز و نیروگاهی و ارتباط بسیار نزدیک با زندگی اجتماعی و زیست محیطی ساکنین اطراف بطور واضح دارای اثرات و عوارض شدیدی بر مردم خواهد بود. عوارض مختلف ناشی از گسترش صنایع نفت، گاز و نیروگاهی به خصوص آلودگی هوای منطقه عسلویه که با شرایط ویژه جغرافیایی منطقه هم تشدید می شود، باید به صورت جدی مورد بررسی قرار گیرد . به طور کلی آلودگی زیست محیطی به خصوص آلودگی هوا یک معضل جهانی می باشد. عوامل آلوده کننده تمام افراد جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد که بیشترین گروه های در معرض خطر کودکان و افراد مسن می باشند.
بر اساس ماده 32 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، استانداردهای ملی پیوست سلامت برای بررسی طرح های بزرگ توسعه ایی با پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تایید معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری در تاریخ 3/6/1392 ابلاغ گردید.
بنابراین دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به عنوان بانی سلامت استان برای رسیدن به اهداف زیر دبیرخانه پایش آلودگی های زیست محیطی صنایع نفت، گاز و انرژی و اثرات آن بر سلامت را راه اندازی نمود:
1- پایش دائمی عوامل خطرساز و آلاینده های حاصل از صنایع و تاثیر آن ها بر سلامت مردم استان
2- پایش دائمی شیوع و بروز بیماری های حاصل از اثرات آلاینده های صنایع
3- برگزاری کنفرانس های سالیانه مرتبط با اثرات صنایع بر سلامت جهت افزایش آگاهی بخشی مردم و مسئولان
4- گزارش سالیانه نتایج حاصل از عملکرد پایش عوامل خطرساز، آلاینده ها و بروز بیماری ها
5- نگارش و تصویب پیوست سلامت صنایع بزرگ فعال در استان بوشهر
6- تدوین و اجرای برنامه ملی سلامت ساکنین در معرض خطر آلاینده های ناشی از صنایع